Pompele de căldură geotermale, cunoscute și sub numele de pompe de căldură cu apă sărată, sunt printre cele mai eficiente din punct de vedere energetic și ecologice sisteme de încălzire disponibile și sunt subvenționate cu generozitate de către guvern. Puțina energie electrică necesară pentru funcționarea sistemului poate fi generată, de exemplu, în mod neutru din punct de vedere climatic, cu ajutorul energiei fotovoltaice.
Pompele de căldură geotermală utilizează energia geotermală, adică căldura constantă din sol pe tot parcursul anului, ca sursă naturală de energie. Agentul frigorific este evaporat și comprimat de energia geotermală și transferat prin intermediul unui schimbător de căldură la sistemul de încălzire, care, la rândul său, încălzește radiatoarele și apa de serviciu. Amestecul de gaze este apoi decomprimat, condensat și ciclul se încheie.
Există pompe de căldură geotermice care utilizează fie sonde geotermice, fie colectoare geotermice. Sondele geotermale ocupă foarte puțin spațiu și sunt cele mai eficiente, deoarece extrag căldura din adâncurile solului. Cu toate acestea, din cauza forajelor necesare, opțiunea sondei este, de asemenea, costisitoare și este supusă unei autorizații prealabile. În schimb, instalarea colectoarelor de căldură geotermală este, de obicei, supusă doar unei notificări, iar acestea sunt amplasate la o adâncime mică, chiar sub linia de îngheț, ceea ce reduce semnificativ costurile de instalare. Suprafața necesară pentru instalarea colectoarelor de căldură geotermală este de aproximativ două ori mai mare decât suprafața care urmează să fie încălzită, iar această suprafață nu poate fi construită.